Column: Uniformiteit in terminologie zet ons vakgebied beter op de kaart
6 februari 2025
Als bestuurslid van de NVBK én als kostendeskundige ben ik regelmatig in gesprek met vakgenoten, opdrachtgevers en andere betrokkenen binnen de bouwsector. Wat mij telkens weer opvalt, is de enorme diversiteit aan termen die gebruikt wordt voor ons vakgebied: calculator, bouwkostenadviseur, bouwkostendeskundige, bouweconomisch adviseur, kostenmanager, cost engineer, cost manager.
Een respectabel lijstje en waarschijnlijk ook niet eens compleet! Maar wat betekenen deze benamingen nu eigenlijk, en zit er echt verschil tussen?
In mijn ogen - en ik vermoed dat velen dit met mij eens zijn - is er inhoudelijk nauwelijks onderscheid. We maken allemaal begrotingen, geven kostentechnisch advies en streven naar een financieel beheersbaar bouwproces. De titel die iemand draagt, lijkt soms meer te zeggen over de context waarin diegene werkt dan over de werkzaamheden zelf. Zo wordt een ‘calculator’ vaak geassocieerd met een rol bij een aannemer, terwijl een bouwkostenadviseur eerder aan een adviesbureau of bouwmanagementbureau wordt gekoppeld.
De veelheid aan benamingen kan leiden tot spraakverwarring, zowel binnen ons vakgebied als daarbuiten. Een opdrachtgever die op zoek is naar ‘een calculator’, zou zomaar dezelfde expertise kunnen bedoelen, als iemand die een ‘bouwkostenadviseur’ zoekt. Het verschil zit vaak in perceptie, niet in de inhoud. Mijn ervaring is dat ze een ‘calculatie’ nodig hebben (dus een begroting), maar wel een kostenadviseur zoeken.
Zou de diversiteit aan benamingen er mogelijk ook aan bijdragen dat de aanwas van nieuwe (jonge) leden stagneert? Voelt een calculator zich niet op zijn plaats bij de Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundigen, terwijl hij misschien wel hetzelfde werk verzet? Naarmate een calculator meer ervaring opdoet, kan zijn expertise meer in de buurt van een kostendeskundige komen.
Misschien is het tijd dat we als branche meer uniformiteit nastreven in onze terminologie. Niet alleen om misverstanden te voorkomen, maar ook om ons vakgebied beter op de kaart te zetten. Want of je jezelf nu calculator, bouwkostendeskundige of kostenmanager noemt: uiteindelijk delen we dezelfde passie voor cijfers, bouwprojecten en het vinden van de optimale balans tussen kwaliteit en kosten.
Ik zie het al voor me, de enorme aanwas van nieuwe (student)leden! Talloze studenten van calculatie-opleidingen kunnen we benaderen om via een studentlidmaatschap kennis te maken met de NVBK. En niet alleen studentleden, ook ervaren calculatoren zullen de weg naar de NVBK vinden.
Laat ik tenslotte nog van de gelegenheid gebruik maken om de huidige studentleden op te roepen om vooral de bijeenkomsten van de NVBK te bezoeken. Maak gebruik van de voordelen van het studentlidmaatschap, ontmoet je collega’s en verbreed je kennis!
Nicole van Kuijk, bestuurslid NVBK