Column: Netcongestie, samenwerking de sleutel tot succes?

Column: Netcongestie, samenwerking de sleutel tot succes?

8 oktober 2024 door NVBK Secretariaat

Ik was laatst op uitnodiging van Gert Jan Mooi bij een netwerkevent van Van Dorp Installaties. Bij deze samenkomst werd gekeken naar de mogelijkheden van waterstof als energiedrager en naar oplossingsrichtingen voor de netcongestie.

Het gaat natuurlijk te ver om de inhoud van het gehele evenement in een column te stoppen maar ik wil jullie graag even meenemen naar de lezing over netcongestie. Gert Jan Mooi nam ons, samen met Enexis (Liza Wilts) en Transitiemakers (Ruben Schutte), mee naar een pilot project op het bedrijvenpark Twentekanaal, een industriegebied in Hengelo. Omdat ze in piektijden boven hun maximum vermogen uitstijgen, lopen veel bedrijvenop dit industriegebied tegen problemen aan. In een ander deel waar veel autobedrijven gevestigd zijn, worstelen ze er juist weer mee dat er geen ruimte meer is voor de aanvraag van extra vermogen, vermogen wat ze nodig hebben vanwege de elektrificatie en laadbehoefte van het autopark.

De sprekers lieten vervolgens zien hoe - door proactief samenwerken van de netbeheerder en alle andere stakeholders - het toch mogelijk is om ruimte te creëren op het overvolle net. Door te kijken welke bedrijven samen op subnet (elektra lus) zitten, kan een totaal profiel gemaakt worden van deze lus. Hierbij worden alle vermogensvragen bij elkaar opgeteld in een grafiek. Er wordt dan al snel duidelijk waar de pieken zitten en of deze over elkaar heen vallen. Als de maximale piek lager is dan het maximale vermogen van deze lus dan is in de piek in ieder geval nog ruimte. Wat echter ook direct opvalt, is dat het grootste deel van de dag de piek bij lange na niet gehaald wordt en dat er dus feitelijk enkel in de piektijden sprak is van congestie. De mogelijke oplossing is dan om te kijken of er bedrijven zijn die hun piek kunnen verplaatsen of, als dat niet mogelijk is, het haalbaar is om accu’s bij te plaatsen die buiten de pieken om laden en tijdens een piek extra vermogen leveren.

In de casus in Hengelo wordt het gehele industrieterrein op deze manier in ogenschouw genomen en wordt het zichtbaar welke resultaten behaald kunnen worden als er goed en proactief samengewerkt wordt door netbeheerder en afnemers. Ik ga de ontwikkelingen hiervan op de voet volgen en ben benieuwd wat de leermomenten hieruit zijn en wat dit kan betekenen voor het beter inzetten van het net waardoor de problemen op de korte termijn kunnen worden verzacht.

Wat mij in ieder geval weer duidelijk is geworden is dat proactief samenwerken kan leiden tot bijzondere resultaten.

Huub Kamphuis, voorzitter NVBK

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten