Column - Van bouwput tot beleidsplan: reflecties en verwachtingen
27 augustus 2024
De vakantieperiode is altijd een goed moment om even wat afstand te nemen van alle dagelijkse hectiek. Als we terugkijken op de afgelopen periode, dan kan niemand ontkennen dat de bouw- en vastgoedsector weer een roerige periode heeft doorgemaakt. De uitdagingen en kansen vlogen ons om de oren, en het lijkt erop dat de komende maanden er niet minder dynamisch op zullen worden.
Om te beginnen met de bouwkosten. We zagen de kosten verder oplopen, vooral gedreven door materiaalprijzen maar ook lonen die oplopen. De fluctuaties leken eindeloos, en veel van ons hebben dan ook het nodige werk moeten verzetten om projecten binnen budget te houden. De laatste tijd leek er eindelijk wat rust in de markt te komen, met aanbestedingsresultaten die enigszins stabiliseerden. Toch blijft er onzekerheid. De geopolitieke spanningen en de economische onrust wereldwijd spelen nog steeds een grote rol. Het zou naïef zijn om te denken dat we ons nu in rustig vaarwater bevinden.
Dan is er natuurlijk nog de stikstofcrisis. Ook al lijkt de directe impact op de bouw nog enigszins mee te vallen, de noodzaak om te verduurzamen en de uitstoot van stikstof te verminderen, is duidelijk. Maar het wringt natuurlijk wel als dit betekent dat er minder gebouwd kan worden of de kosten verder oplopen, terwijl de woningnood nog steeds groot is.
En over woningnood gesproken: de woningmarkt blijft een heet hangijzer. De prijzen zijn hoog, de beschikbaarheid laag, en hoewel de wetgeving en renteontwikkelingen enigszins een rem lijken te zetten op de wildgroei van woningprijzen, maakt dit het nog niet altijd makkelijker om een huis te kopen of huren. Voor ontwikkelaars en bouwers betekent dit dat er gezocht moet worden naar creatieve oplossingen om zowel betaalbare woningen te creëren als winstgevend te blijven. Voor ons betekent dat vooral veel projecten waarbij conceptueel en modulair bouwen en andere innovaties worden onderzocht om de kosten en bouwtijd te drukken.
En dan vooruitkijken: wat mogen we verwachten van het nieuwe kabinet? De bouwsector houdt zijn adem in. De plannen voor woningbouw, infrastructuur en duurzaamheid zijn nog in de maak, maar één ding is zeker: er wordt veel verwacht. De kersverse ministers zullen snel keuzes moeten maken om de woningbouwproductie op peil te krijgen, zonder de milieueisen uit het oog te verliezen. Hopelijk geeft Prinsjesdag een eerste aanzet van de duidelijkheid in beleid dat we nodig hebben.
Kortom, er is genoeg stof tot nadenken en werk aan de winkel. De komende tijd zal volgens mij ook in het teken blijven staan van wendbaarheid en aanpassingsvermogen voor onze sector. Maar als er iets is wat alle recente uitdagingen die op ons af zijn gekomen hebben laten zien, is het wel dat we in staat zijn oplossingen te blijven ontwikkelen als de nood hoog is.
John Koks, bestuurslid NVBK