Voortgang werkgroep BIM: kerngroep gaat verder

Voortgang werkgroep BIM: kerngroep gaat verder

26 augustus 2024 door NVBK Secretariaat

Tijdens de dag van de Bouwkostendeskundige 9 november 2023 hebben Bart Klarenbeek (IGG Bouweconomie) en Lex Ransijn (namens DSGO) een interactieve sessie gehouden over BIM voor de Bouwkostendeskundige. Na afloop van deze sessie is er een oproep gedaan aan de leden om een steentje bij te dragen aan “hoe kunnen we komen tot een gezamenlijk standpunt”.

Op deze oproep is redelijk gereageerd en daarna volgden een aantal werkgroep-sessies in het Bouwhuis Zoetermeer en digitale presentaties van Pim Jansen (BIMpress) en Pim van Meer (VORM).

Tijdens de werkgroep-sessies zijn ervaringen en relevante documenten gedeeld die kunnen leiden tot inhoudelijke overeenstemming en gezamenlijke afspraken over de toepassing en mogelijke aanvullingen op de al aanwezige standaarden in relatie tot BIM.

Werkgroep BIM - voortgang_2

Verschillen in ervaringsniveau
Wat we al snel merkten in de groep is dat er soms grote verschillen waren in ervaringsniveau en behoefte aan in welke fase en welk (detail)niveau de afspraken nodig zijn. Daarbij kwamen we tot de conclusie dat de leden van de werkgroep ook door tijdgebrek niet toekwamen aan de nodige voorbereiding om het (op korte termijn) te laten slagen.

Kerngroep en klankbordgroep
Na de laatste werksessie hebben we dan ook besloten om met een kerngroep verder te gaan en de overige leden van de werkgroep te laten fungeren als klankbordgroep van de geboekte resultaten. Waarbij we het eens zijn over wat er nodig is om de kostendeskundige (nog meer) te laten gelden in de vroege fase waarbij we BIM gebruiken en aansluiten op de bestaande initiatieven.

De kerngroep komt eind deze zomer bij elkaar om zo veel mogelijk afspraken te maken over de inhoud en plan van aanpak. Waarbij gebruik wordt gemaakt van nuttige input uit de werkgroep-sessies. Mogelijk met hulp van een externe BIM-specialist. Tussentijds proberen we nog digitale presentaties te geven door leden en niet-leden waar ervaringen worden gedeeld wat de eenvoudige, maar goede afspraken over wat BIM-model minimaal moet bevatten voor de bouwkostendeskundige in de vroege fase alleen maar beter kan maken.

Oproep
Lid worden van de klankbordgroep? Stuur een e-mail naar secretariaat@nvbk.nl

Bart Klarenbeek, namens de overige leden van de kerngroep: Nicole van Kuijk, Arjan Naaktgeboren, John Koks

 

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten