Drieluik De gereedschapskist van de bouwkostendeskundige - De visie van Rick Cleven (deel 2)

Drieluik De gereedschapskist van de bouwkostendeskundige - De visie van Rick Cleven (deel 2)

17 juni 2024 door NVBK Secretariaat

De kostendeskundige heeft de beschikking over verschillende tools om tot een kostenraming te komen. In dit drieluik geven drie vooraanstaande kostendeskundigen hun visie op ‘de gereedschapskist’. Rick Cleven geeft handvatten om een herleidbare en duidelijke kostenraming te kunnen opstellen.


Rick Cleven over de handvatten voor het opstellen van een kostenraming - deel 2 van drieluik

Vaak krijgt een calculator of kostendeskundige de vraag om ‘even snel’ een kostenraming te maken. Maar bij het opstellen van een kostenraming komt zoveel meer kijken dan enkel een bedrag noemen.
Een kostenraming start met een goede scopebepaling, de randvoorwaarden en de uitgangspunten voor de kostencomponenten. Vaak wordt een uitgangspuntendocument opgesteld dat niet gericht is op de daadwerkelijke kengetallen, maar op welke wijze je de kostenraming gaat opstellen en hoe je de kostentools gaat toepassen. Hierdoor weet de opdrachtgever precies wat-ie verwachten kan van de kostenraming. Dit document geeft voldoende handvatten om een herleidbare en duidelijke kostenraming op te stellen.

Wat vooraf gaat
Voordat gestart kan worden met het opstellen van de eenheidsprijzen en de kostenraming is het belangrijk om de hoeveelheden van het project te bepalen. Dit gaat bij de verschillende projectfases op verschillende manieren. In veel gevallen is er nog geen ontwerp beschikbaar in de vroege projectfases, dan wordt op basis van dwarsprofielen de hoeveelheden bepaald. Als er wél een ontwerp beschikbaar is, kan dit middels een pdf-programma met meetfunctie of tekenprogramma worden gedaan. Ik werk het liefst met een pdf-programma. Voornamelijk omdat ik werkzaam ben in de eerste projectfases. Daarnaast ben ik niet zo handig met tekenprogramma’s; collega’s ondersteunen mij hierin. Het is daarbij van belang om grip te houden op de hoeveelheden, zodat je een gevoel krijgt van de omvang van het project. Bij de grotere projecten werken we vanaf de start met tekenprogramma’s (2D en 3D), waardoor de afstemming met een tekenaar/ontwerper extra belangrijk is. Door een goede afstemming krijg je bruikbare hoeveelheden met de juiste eenheden.

Na het bepalen van de hoeveelheden, is de prijsbepaling de volgende stap. Het is belangrijk om hierbij de juiste projectomvang te hanteren. De prijsbepaling gebeurt anders in de verschillende projectfases: hoe verder in de projectfase, hoe gedetailleerder de eenheidsprijzen.

Boerenverstand
Bij het opstellen van kengetallen gebruik ik eerst mijn boerenverstand. Als je ervaring hebt als calculator of kostendeskundige kun je zelf vaak een goede inschatting maken over hoe het werk wordt uitgevoerd. Deze kennis blijf je ontwikkelen door onder andere werkbezoeken in combinatie met gesprekken met directievoerders of specialisten. 
Soms kom je complexe en/of unieke bouwwerken tegen. Meestal is het dan niet mogelijk om te werken met standaard kengetallen uit kostenbestanden of een online database. In deze uitzonderlijke gevallen neem ik contact op met specialisten om het vraagstuk samen op te pakken. Dat kunnen zowel leveranciers als samenwerkende partners zijn. We verzamelen en analyseren de offertes en termijnstaten van de complexe en/of unieke bouwwerken. Ook nemen we ze op in het moederbestand kostenkengetallen. Hierdoor is het mogelijk om met parametrisch ramen een snelle kostenindicatie voor soortgelijke bouwwerken te geven. Een ideaal hulpmiddel om een kostenindicatie te geven in een vroeg stadium van een project.

>> Lees hier het volledige interview met Rick Cleven, kostendeskundige GWW (grond/weg/waterbouw) bij ingenieurs- en adviesbureau Kragten

De twee andere interviews uit het drieluik:
De visie van Harry Roescoe - deel 1 - Over onze continu veranderende gereedschapskist
De visie van Klaas van den Brand - deel 3 - Begrotingen maken blijft mensenwerk

PARTNERS VAN DE NVBK

NVBK LID WORDEN

Het NVBK lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden. 

Word lid

ZOEK EEN NVBK KOSTENDESKUNDIGE

Onze kostendeskundigen zijn zonder uitzondering gepassioneerde mensen die bereid zijn zich actief in te spannen voor hun vakgebied.

Zoek een kostendeskundige

NVBK Secretariaat

Sluiten